Kauwgom verwijderen

Internet staat vol met oplossingen voor het verwijderen van kauwgom uit textiel. De ene oplossing werkt beter dan de andere, maar over het algemeen komt er een hoop geduld bij kijken. Voor nu beperken we ons tot het verwijderen van kauwgom uit textiel, zoals kleding, gestoffeerde meubels en tapijt.

Waar komt kauwgom vandaan?

Daar verschillen de meningen nogal over. De ene deskundige zegt dat het de Maya’s waren die een kleine 4000 jaar geleden begonnen met het kauwen van gom, de ander beweert weer dat de Noord-Amerikaanse Indianen de eerste waren. De Maya’s haalden hun ‘oerkauwgom’ uit de sapodillaboom en noemde dat chicle, de Noord-Amerikaanse Indianen haalden het ook uit een boom, die kauwden op het hars uit de spar. Uiteindelijk brachten de Canadezen en Amerikanen het in de 2e Wereldoorlog mee naar Nederland.

En hoe kom je er vanaf?

We weten nu waar het vandaan komt, maar hoe komen we er weer vanaf? Als het bijvoorbeeld in je bank, tapijt of favoriete trui zit. Daar zijn uiteenlopende oplossingen voor. Wil je kauwgom uit je kleding verwijderen dan kun je het koken in azijn (ruikt vies) of het kledingstuk een nachtje in de vriezer neerleggen (duurt lang). Wil je kauwgom uit je tapijt of meubels krijgen dan kun je er met ijsblokjes op leggen, net zo lang tot het bevriest (duurt nog langer).

Kan dat niet sneller?

Jawel, veel sneller. En veel makkelijker. Met kauwgomverwijderaar. Het is een vriesspray en zit in een spuitbus. Door het rechtstreeks op de kauwgom te spuiten bevriest het direct en kun je het zo van je bank afkrabben of uit je tapijt verwijderen (probeer de spray uit op een stuk wat niet in het zicht is, dan weet je zeker dat de kauwgomremover geen invloed heeft op de kleur van de stof). Eventuele kleine stukjes haal je er met de stofzuiger uit. Mocht er nog een vlek overblijven dan kun je die verwijderen met stickerverwijderaar of ether. Beide tasten de stof niet aan. De ether is ook geschikt om kauwgom uit je kleding te verwijderen.Kauwgom remover

Eigenlijk kun je de kauwgom met kauwgomverwijderaar van elke harde ondergrond verwijderen. Kwestie van even spuiten met de vriesspray en met een (plamuur)mes eraf schrapen. Kind kan de was doen.

 

 

Leave a comment

Email
Print