Healthy workplace : een schone en veilige werkplek

Een healthy workplace? Dat is een schone en veilige werkplek waar je na het werk net zo gezond vertrekt, als toen je voor het werk was. Logisch, niet? Iedereen die werkt heeft het recht om geen schade aan z’n gezondheid of fysieke gesteldheid op te lopen tijdens werktijd.

SAMENWERKEN

Waar de werknemer zorgt een prettige werksfeer waar je lichamelijke en geestelijke overbelasting voorkomt, moet de werkgever zorgen dat iedereen na een werkdag weer ongeschonden naar huis kunnen gaan. Je beseft het soms niet, maar een zieke medewerker of verzuim kan een grote impact hebben op de werkvloer. Het kan de werkdruk van collega’s verhogen, wat weer effect kan hebben op de kwaliteit van het werk. Voor de werkgever brengt het extra kosten voor zich mee; verzuim kan het werk vertragen, los van de kosten voor verzuimbegeleiding, etc. Het zou ideaal zijn als ons arbeidsleven zo duurzaam mogelijk verloopt zodat we gezond ouder kunnen worden, generatie op generatie, toch?

SCHOON
Stel je voor dat er op je werk niet wordt schoon gemaakt? Volle prullenbakken, vieze bureaus, gladde vloeren en overal stof. Stel je voor dat het sanitair nooit wordt schoongemaakt, je moet er niet aan denken. Schoonmaak is nodig voor onderhoud en hygiëne.

WERKDRUK
Wist je dat ruim een derde van werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkdruk en ongewenst gedrag op de werkvloer? Inspectie SWZ heeft een online inspectietool gemaakt voor werkgevers zodat je kunnen checken of de werknemers voldoend beschermd worden. Je kunt je uitgebreid informeren op het arboportaal van SWZ.

VEILIG
Uiteraard bepalen de Arbeidsomstandighedenwet, het Arbobesluit en de Arboregeling voor werkgevers en -nemers wat de rechten en plichten zijn op het gebied van veilig en gezond werken. Het lijkt erop dat er steeds meer wetten, regels en normeringen komen. Werk je met schoonmaakmiddelen dan moet de verpakking aan allerlei wettelijke verplichtingen voldoen: een duidelijke gebruiksaanwijzing, de juiste gevareniconen en ook bijvoorbeeld omschrijvingen in meerdere talen. Bij Carel Lurvink kun je van bijna alle professionele reinigingsmiddelen een veiligheidsblad online downloaden.

PBM
Persoonlijke Beschermings Middelen zijn niet meer weg te denken bij productiebedrijven, zorginstellingen, etc. De werkgever moet de werknemer informeren waarom en waarvoor hij/wij beschermingsmiddelen moet dragen. Dat zorgt o.a. voor bewustwording van gevaren. Wil je op de hoogte blijven van de allernieuwste producten voor een schone en veilige werkplek, dan kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief van Carel Lurvink.

INNOVATIE
Gelukkig zijn goede werkomstandigheden een hot item in de agendapunten van bedrijven. Immers, een hoog ziekteverzuim is slecht voor business. Vroeger en zelfs nu nog in diverse landen zijn arbeidsomstandigheden niet altijd het meest gunstig voor de werknemers. Door techniek en innovatie worden werkprocessen nog altijd en overal verbeterd.

BESTE WORKPLACE?
De beste werkplek? De plek waar je je thuis voelt natuurlijk, natuurlijk moet dat in een inspirerende omgeving. In Nederland is stichting Buurtzorg door de beste-werkgevers.nl als beste werkgever gekozen. Wereldwijd wordt werkvloer van airbnb hoog aangeschreven. Wat maakt jouw werk leuk?

Leave a comment

Email
Print