Voor elke klus een andere kwast

goudhaantje kwast

Goed gereedschap is het halve werk! Dat geldt zeker als het gaat om schilderen. Een goede kwast laat je efficiënt werken, maar welke kwast kies je?

Van oudsher worden kwasten gemaakt van dierenharen. Kwaliteitskwasten zijn vaak gemaakt van varkenshaar. Tegenwoordig worden ze ook van kunststof gemaakt. Het voordeel van een kwaliteitskwast is dat hij vrijwel nooit haren verliest.

Voor elke klus een andere kwast

Er zijn heel wat verschillende soorten kwasten. Er zijn ronde, ovale en blokkwasten, elk schilderklusje vraagt een specifieke kwast. De keuze hangt vooral af van de oppervlakte en de soort verf die gebruikt gaat worden. Dikke verf schilder je het makkelijkst met ronde kwasten, dunnere verf is beter aan te brengen met ovale kwasten en de blokkwast gebruik je in combinatie met muurverf.

Wanneer neem je de blokkwast?
De
blokkwast is geschikt voor muren, plafonds of vloeren. Voor grote oppervlaktes is het een stuk eenvoudiger om een roller te gebruiken. Rollers zijn veel gebruiksvriendelijker dan een blokkwast.

Welke ronde kwast voor welke klus?
Ronde kwasten worden gebruikt om de wat lastigere plekjes te schilderen, zoals zijkanten van ramen, kozijnen, deuren en plekken waar muren bij elkaar komen. Bij ronde kwasten geldt; hoe nauwkeuriger er gewerkt moet worden, des te kleiner de kwast die je gebruikt.

Bokkepoot
Bokkepoten worden gebruikt voor het schilderen van moeilijke bereikbare plekken. Dankzij de knik in de steel van de kwast kan deze op plekken komen waar andere kwasten niet bij kunnen. Het formaat van de borstel maakt het wel lastig om precies te werken.

Lyonse penseel

Lyonse penselen komen zoals de naam doet vermoeden uit Lyon. Dit type penseel heeft altijd een puntvorm. Door de dichtbij elkaar geplaatste haren neemt dit type penseel veel verf op.

Platte kwast

Een platte kwast is het best te gebruiken voor de wat grotere oppervlaktes waar je geen roller voor kunt of wil gebruiken. Platte kwasten zijn uitermate geschikt voor het beitsen en vernissen van bijvoorbeeld (parket)vloeren.

Radiatorkwasten
Voor moeilijk te bereiken plaatsen, te herkennen aan een lange steel met knik

Topkwast van Nederlands fabricaat
Goudhaantje kwasten zijn topkwaliteit kwasten geproduceerd in Nederland. Alle kwasten van Goudhaantje zijn gemaakt met de best beschikbare grondstoffen en worden geproduceerd door goed opgeleide kwastenmakers en worden onderworpen aan zeer strenge kwaliteitscontroles gedurende het productieproces. Dit garandeert een hoge gelijkblijvende kwaliteit van alle producten. Goudhaantje kwasten kun je bestellen bij Carel Lurvink

 

Email
Print