Handhygiëne: de richtlijnen in de voedingsindustrie

Werknemers in de voedingsmiddelenindustrie vragen zich vaak af wat nu precies goede handhygiëne is. Moet je je handen desinfecteren, wassen of beide? Het staat vast dat personeel een risicofactor voor bacteriënoverdracht is. In het ergste geval kan dit leiden tot een bacteriële besmetting met voedselinfecties als gevolg. Wat zijn de wettelijk verplichte eisen voor hand hygiëne om dit te voorkomen?

Wettelijke verplichtingen

Regelgeving rond hygiëne toont aan dat personeel in voedingsbedrijven een hoog hygiëne niveau nastreeft. Disposable kleding en detecteerbare werkmaterialen zijn niet meer weg te denken bij foodbedrijven . Behalve deze wettelijke verplichtingen zijn er ook andere kwaliteitsmanagementsystemen waar aan voldaan moet worden, vaak HACCP gerelateerd. Onder deze kwaliteitsmanagementsystemen vallen:

Desinfecteren, wassen of allebei?
Micro-organismen kunnen van handen worden verwijderd door desinfectie of door het wassen van de handen. Onderzoek toont aan dat het toepassen van 1 van de handelingen niet voor volledige ontsmetting zorgt. Bij alleen desinfectie kan aanwezig vuil op de handen voorkomen dat de desinfecterende alcohol goed doordringt. Dit kan tot gevolg hebben dat bacteriën overleven en blijft het gevaar van kruisbesmetting bestaan. Het beste is om de handen eerst zorgvuldig te wassen om het vuil te verwijderen en daarna te desinfecteren om bacteriën te doden. Allebei is het meest hygiënisch.

Wanneer moet je je handen wassen?

Wanneer je werkt met verschillende soorten voedingsmiddelen

Voorbeeld: Je hebt met rauw vlees gewerkt en gaat vervolgens met groente werken.

  • Na een toiletbezoek
  • Na het snuiten van je neus
  • Na hoesten en/of niezen in je hand
  • Voor en na het behandelen van een wond
  • Herbetreden van de productieruimte na bijvoorbeeld een pauze

Het volgende filmpje laat zien hoe je effectief je handen kunt wassen:

Wanneer moet je je handen desinfecteren?

Het is het effectiefst als je na elke wasbeurt je handen ook desinfecteert. Ook voor desinfecteren zijn er stappen die je kunt volgen:

Wil je meer weten over handhygiëne neem contact op met Carel Lurvink sales support.

 

 

Leave a comment

Email
Print